Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ

Βρήκα ένα πολύ σημαντικό άρθρο για κάθε ΠΑΟΚτσή διοτί δεν είναι λίγες οι φορές που οι βρωμόμπατσοι κάνουν χρήση δακρυγόνων έξω από την ΤΟΥΜΠΑ...Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε πώς μπορείτε να προφυλαχτείτε από τα δακρυγόνα...




Κατ' αρχήν, αν βρεθείς σε σημείο όπου υποψιάζεσαι ότι μπορεί να γίνει χρήση χημικών αερίων απομακρύνσου το ταχύτερο, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Αν ήδη γίνεται ρίψη δακρυγόνων, μην αγγίξεις τις χειροβομβίδες με γυμνά χέρια, γιατί βρίσκονται σε υψηλή θερμοκρασία και μπορεί να σου προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα.
Επιπλέον:
Προσπάθησε να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου.
Αν φοράς φακούς επαφής:


 • Αφαίρεσε τους αμέσως, γιατί το αέριο εγκλωβίζεται πίσω τους και επιδεινώνει τα συμπτώματα. Η αφαίρεση των φακών  πρέπει να γίνει με χέρια που δεν έχουν εκτεθεί στα δακρυγόνα. Αν τα δικά σου έχουν μολυνθεί, ζήτησε το ταχύτερο από κάποιον που έχει καθαρά χέρια, να σε βοηθήσει να τους βγάλεις. Ούτως ή άλλως, εφόσον φοράς φακούς επαφής, ήδη ξέρεις ότι καλό είναι να έχεις μαζί σου πάντα και ένα ζευγάρι γυαλιά οράσεως για κάθε ενδεχόμενο.
Αν πάσχεις από άσθμα και έχεις μαζί σου βρογχοδιασταλτικό σπρέι, κάνε μια προληπτική εισπνοή.
Προστάτευσε το στόμα και τη μύτη σου:
Με κάποιο ύφασμα
- Με ενισχυμένες μάσκες με φίλτρο ενεργού άνθρακα, όπως αυτές που χρησιμοποιούν οι ελαιοχρωματιστές,.
- Ένα μαντήλι σφιχτά δεμένο που πρέπει να το αλλάζεις συχνά γιατί συσσωρεύει τα χημικά αέρια και μπορεί να προκαλέσει ξαφνική λιποθυμία, ειδικά αν έχει βραχεί για κάποιο λόγο.
Προστάτευσε τα μάτια σου με γυαλιά ηλίου ή οράσεως.
Προστάτευσε το δέρμα σου και τα μαλλιά σου:
- Κουμπώσου, κατέβασε τα μανίκια, φόρα το μπουφάν σου και σήκωσε την κουκούλα, ή το καπέλο σου αν έχεις. Καλύτερα να ζεσταίνεσαι παρά να εκτεθείς στα χημικά.
- Ακόμη, πρέπει να ξέρεις ότι τα βαμβακερά ρούχα προστατεύουν καλύτερα από τα συνθετικά.
Αν εισπνεύσεις δακρυγόνα:
* Φύσα τη μύτη σου
* Ξέπλυνε τα μάτια και το στόμα σου με άφθονο νερό.
* Προσπάθησε να βήξεις και να φτύσεις και μην καταπίνεις.
Τα μάτια ανακουφίζονται:
 • Με κολλύριο τεχνητών δακρύων, ή αν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα, με ένα διάλυμα από μισή ποσότητα αντιόξεινου για το στομάχι (π.χ. Maalox) και μισή ποσότητα νερού, μέσα σε ένα μπουκάλι με σπρέι, όπως αυτό που χρησιμοποιούμε στο σιδέρωμα. Η επαφή του διαλύματος με τα μάτια μπορεί να είναι δυσάρεστη στην αρχή, αλλά ανακουφίζει σημαντικά μέσα σε ελάχιστο χρόνο.
Το δέρμα ανακουφίζεται:
 • Από διάλυμα μαγειρικής σόδας σε νερό, που επίσης ψεκάζεις με τον ίδιο τρόπο που περιγράφουμε παραπάνω.
Μόλις φτάσεις στο σπίτι σου:
Αφαίρεσε τα παπούτσια σου πριν μπεις μέσα (ιδιαίτερα οι λαστιχένιες σόλες απορροφούν περισσότερο τα χημικά) και ακούμπα τα σε κάποια σακούλα ή εφημερίδα.
* Μην κάτσεις πουθενά γιατί θα μεταφέρεις κι εκεί τα χημικά. Γδύσου κατευθείαν στο μπάνιο, και κάνε ένα δροσερό ντους με άφθονο σαπούνι.
* Λούσε καλά τα μαλλιά σου και φρόντισε να καθαρίσεις σχολαστικά όλα τα σημεία, ακόμη και κάτω απ' τα νύχια και το εσωτερικό των αυτιών.
Πλύνε όλα τα ρούχα:
 • Τα εσώρουχα και τα παπούτσια σου ξεχωριστά απ' τα υπόλοιπα άπλυτα, με κάποιο ισχυρό απορρυπαντικό στην υψηλότερη θερμοκρασία που αντέχουν, φορώντας γάντια που θα πετάξεις μετά.
Τι δεν πρέπει να κάνεις; 
ΠΡΟΣΟΧΗ!! 
- Μην τρίβεις τα μάτια σου
- Μην αγγίζεις το πρόσωπό σου
- Μην χρησιμοποιείς, κρέμες, κραγιόν, ή βαζελίνη για να "προστατεύσεις" τα μάτια και τη μύτη σου: τα σύγχρονα χημικά έχουν βάση λιπαρές ενώσεις που ενώνονται με τα παραπάνω προϊόντα και παρατείνουν την έκθεση σου στις τοξικές ουσίες. Αυτά τα μέτρα προφύλαξης, όπως και η χρήση λεμονιού, ήταν αποτελεσματικά σε παλιότερες εποχές, όπου τα δακρυγόνα είχαν βασική (αλκαλική) σύνθεση και όχι όξινη όπως σήμερα.
- Αν σκέφτεσαι να συμμετάσχεις σε κάποια συγκέντρωση διαμαρτυρίας, φρόντισε να πας με παρέα και μην απομακρύνεσαι από τους φίλους ή την ομάδα σου.

Αν οι ενοχλήσεις επιμείνουν θυμήσου ότι:
 • Τα συμπτώματα είναι προσωρινά, αλλά
 • Οι χημικές ουσίες παραμένουν στις επιφάνειες με τις οποίες έρχονται σε επαφή,
 • Δεν έχουν αντίδοτο και μπορούν να σε ξαναμολύνουν.

Αν οι ενοχλήσεις δεν υποχωρούν ή επιδεινώνονται, παρά την απομάκρυνση σου από το σημείο της έκθεσης -ιδιαίτερα αν νιώθεις δύσπνοια ή αρρυθμίες: 
 • Πήγαινε στο κοντινότερο νοσοκομείο
Υ.Γ ΜΠΑΤΣΟΙ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ

1 σχόλιο:

 1. Μην βρίζετε τους αστυνομικούς. Ότι κάνουν το κάνουν για το καλό σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή